Hva vil det si å sosialisere hunden vår?

I hundemiljøene snakkes det mye om at vi må sosialisere hundene. Særlig når vi akkurat har fått vidunderet i hus; ”Du må slippe hunden din sammen med andre så den kan bli sosial. La de få løpe og leke som de vil. De finner fort ut hvem som er sjefen.” – Kan vi slippe de nå?…..JA ,bare slipp…. det går sikkert bra.

– Skal du ikke slippe hunden din, du?…jo ehæ….ok da.
Det kan gå bra, men ofte, når hundene blir litt eldre, ender ”sosialiseringstreningen” med stress, knuffing, utagering eller slåssing.

Hvorfor blir det sånn?

Når det snakkes om SOSIALISERING har det ofte ulik betydning for ulike hundeeiere. Å sosialisere hunden betyr ikke nødvendigvis å la hundene løpe sammen i flokk og leke helt til de ikke orker mer eller noen rotter seg sammen og mobber en av de svakeste i flokken.

Jeg synes vi skal tenke mindre på forholdet hund til hund, og heller tenke mer på forholdet hund til eier. De fleste av oss har vel kjøpt hund for at vi ønsker oss en turkamerat eller en kompis i huset? De færreste har kjøpt hund for den skal være lekefille for naboens hyperaktive krapyl. Hunden trenger egentlig bare deg som flokk.
For at hunden skal komme på innkalling i alle situasjoner MÅ vi ha et forhold til hunden vår som er bygget på samarbeid. Hvordan får vi et godt samarbeid? Jo, vi må LEKE med hunden.
Det er vi hundeeiere som må være lekekameraten, ikke alle andre tilfeldige firbeinte vi treffer.

Skal de da aldri få løpe sammen med andre hunder, da? Jo, selvfølgelig, men ikke alltid og over alt. Det er vi som skal bestemme når, hvor, med hvem og hvordan, og vi må kunne ha såpass kontroll at vi kan bryte av når VI vil, ikke når hundene er lei. Ikke ta sjansen på å slippe hunden løs med alle du treffer. En eller annen gang vil det gå galt, og hunden din kan bli merket for livet. Vil du ta sjansen på det? Velg tur- og lekekamerater med omhu.

Når du og hunden din kan sitte rolig ved siden av hverandre å se på andre folk og hunder passere på stien uten at hunden gjør utfall eller bjeffer, da har du lykkes i SOSIALISERINGEN.

Tore Lislevand

Kan deles med andre... :-)

    Produsert og tilrettelagt av Mediekonsulenten.no