Kan hunden din “sitt”?

Når jeg spør hundeeiere om hunden kan «sitt», svarer de fleste;  ja, selvfølgelig. Så spør hundeeierne meg; har du noen tips når hunden hopper på folk? Mitt svar er da: Kan du ikke bare si «sitt»? Eierne svarer så; den kan jo ikke sitt da! Jeg ser ofte at mange gjentar sitt mange ganger, rykker i båndet osv. for å få hunden til å sitte. Ikke sjelden hører jeg også «sett deg, sa jeg» – som om hunden kan bøye verb…. (les mer)

Boabilder av Andre 042Ok, skal vi trene inn en sikker øvelse «sitt» må vi skille mellom tiggeadferden «sitt» og kommandoen «sitt». Her er noen tips om hvordan hunden lærer kommandoen «sitt» i ALLE situasjoner. I begynnelsen bruker vi nettopp tiggeadferden for å få ønsket adferd. Ha noen gode godbiter i hendene dine foran magen din, vent, vær rolig, ikke snakk. I denne situasjonen vil alle hunder sette seg (tiggeadferd). Først når den sitter stille og rolig, uten å vingle, da har vi den ønskede adferd og sier tydelig «SITT»! Deretter gir du godbit, vær rask så den ikke reiser seg.

Sitt1

Sitt2

Sitt3

Sitt4

Under innlæring gjentar du kommandoen «sitt» ofte når hunden sitter, og roser underveis, så den blir trygg på at den gjør riktig. Når hunden setter seg på èn kommando og sitter rolig – da kan den «sitt». Nå er det på tide å trene øvelsen «sitt med forstyrrelser». Begynn med god avstand til forstyrrelsen og beveg deg nærmere etterhvert.

Jo oftere du trener, jo mer interessant blir du som en god leder.

Tore Lislevand

 

Kan deles med andre... :-)

    Produsert og tilrettelagt av Mediekonsulenten.no