Skal vi korrigere?

Vi hører ofte i hundetreningsmiljøer at vi må korrigere øvelser når hunden gjør feil, som for eksempel skjev sitt, trege sitt, treg dekk eller sløv lineføring. Jeg mener at dette blir feil.

Når vi ser at hunden har en treg sitt, er det mange som presser ned bakparten og korrigerer i det de brøler ”SITT” . Dette tjener ingen hensikt. Feilen er skjedd og kan ikke gjøres om. Denne hunden blir ikke raskere, heller tregere. Når du sier sitt skal hunden forvente en belønning, ikke vondt i ryggen.

Problemet ligger i innlæringen. Den hunden som har en treg sitt har hatt en altfor dårlig instruktør som eier. Her er det brukt lite belønning, mest krav. Jeg ønsker at hunden skal ha en kjemperask sitt, ikke fordi den skal sitte raskt, men fordi den har lyst til å sitte raskt. Gå et hakk tilbake i innlæringen og gjør det enkelt for hunden å lykkes. Vær raus med belønningen og belønn gjerne raske sitt’er med bitepølsa eller ballen. Snart er du på rett spor i treningen igjen.

La oss se på hunder som har skjeve sitt’er i ”på plass”-øvelsen. Setter hunden seg skjevt er det mange eiere som drar rompa til hunden sidelengs inn til benet sitt. Jeg har aldri sett en hund som av seg selv skyver rompa sidelengs for å komme perfekt på plass. Feilen er skjedd og kan ikke gjøres om. I dette tilfellet må vi være FØRE VAR. Hvis vi vet at hunden har en tendens til å sette seg skjevt, ja, da hjelper vi hunden i forkant og styrer den på plass slik at vi unngår feilen. Hunden vil gjerne lykkes. Da får den jo belønning. Men vi må hjelpe den å lykkes slik at den forstår hva vi ønsker.

Du kjører utfor veien en vinterdag. Bilen blir skadet. Neste gang du kommer til samme sving. tror jeg heller at du er FØRE VAR enn å korrigere etterpå.

Tore Lislevand

Kan deles med andre... :-)

    Produsert og tilrettelagt av Mediekonsulenten.no